PREVENCIJA I EDUKACIJA

Preventivni i edukativni program za roditelje i decu uzrasta od 13-17 godina, tri dana u nedelji (petak-nedelja)


Cilj prevencije je upoznavanje roditelja sa svim karakteristikama perioda adolescencije kroz koji deca neminovno prolaze, zatim upoznavanje roditelja i dece sa svim svojstvima droga koje se deci danas nude i njihovim negativnim efektima, a potom i sa okolnostima u kojima se to najčešće dešava. Sledeći cilj prvencije je da pomogne deci da izgrade sopstveni negativan stav prema drogama i, što je jako važno, negativan stav prema osobama koje ih koriste. Deca moraju da nauče kako da u situaciji kada im se droga nudi naprave pravilan izbor odnosno kako da odbiju drogu i onoga koji je nudi. Ovde je vrlo važno da deca znaju zašto to čine, što pretpostavlja da su dobro edukovana i da imaju izgrađen negativan stav prema drogama i svemu onome što je za njih vezano.


Najjasnija poruka koju prevencija treba da prenese detetu jeste da je droga izuzetno opasna, da izaziva tešku i teško lečivu bolest i da kao takva ne može i ne sme da bude predmet njegovog interesovanja


Uobičajene zablude adolescenata


„Šta je tako strašno ako pušim marihuanu? Ali, to je samo marihuana“ ili „To je samo alkohol,“ obično kažu. „To je prolazan period.“ „To rade svi, od tinejdžera se očekuje sve da proba!“ Ne više, svet se promenio, a tako isto i droge. Zapravo, marihuana je danas jača nego ikada pre. Droga i alkohol dovode do mnogih negativnih posledica, i što je najvažnije, mozak i telo adolescenata se još razvijaju i zloupotreba supstance može poremetiti razvoj nezavisne ličnosti i osujetiti napore za uspostavljanje sopstvenog identiteta.


Eksperimentisanje samo s marihuanom, može takođe dovesti do zavisnosti. Neće svako postati zavisnik, ali to je vrlo opasan put i ne postoji način da saznamo ko će postati zavisnik a ko neće. Za određeni procenat adolescenata eksperimentisanje sa supstancama je samo prolazna epizoda u odrastanju, dok je kod drugih eksperimentalna faza - uvod u bolest. Rano obrazovanje i svesnost o problemu je jako moćno sredstvo u borbi protiv zloupotreba droge. Stavovi i verovanja mogu da budu ustanovljeni i utvrđeni vrlo rano. Veštine naučene u detinjstvu detetu će pomoći da ne načini grešku u kritičnom momentu. Dete mora što pre naučiti o štetnosti droga i ne sme se dozvoliti da ga dezinformišu druge mlade osobe koje se već drogiraju, jer će mu one sigurno ponuditi drogu!


Deca koja počinju da eksperimentšu sa drogama pre navršenih 16 godina u znatno većem procentu postaju zavisnici, nego oni koji probaju drogu sa 22 ili više godina. Upravo je takav trend i u našem društvu da „adolescenti“ počinju da eksperimentišu sve ranije i ranije.

KONTAKT